Suroviny
Ovocná složka: 65 g sušených fíků 65 g rozinek 2 PL rumu 0,5-1 g skořice 0,5-1 g drceného anýzu 0,5-1 g perníkového koření |
Těsto: 130 g celozrnné špaldové mouky Nominal 200 g jablek 25 g třtinového cukru 5 g kypřícího prášku 1,6 g soli 35 g mandlí 35 g lískových ořechů |
Postup
Další variantou adventního chleba je tento jablečný, který je kypřený práškem a na 100 g mouky obsahuje 150 g jablíček.
Několik hodin předem si připravíme ovocnou složku. Fíky pokrájíme na menší kousky, rozinky omyjeme a vyždímáme. Vše promícháme s kořením a rumem a necháme proležet.
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme cukrem, promícháme a necháme cca hodinu "vypotit". Pak přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a solí a dobře promícháme. Nakonec vmícháme ovoce a ořechy. Těsto přendáme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy.
Pečeme asi 45 minut při 160-170 °C.
Dávka těsta odpovídá formě na chlebíček o délce 17 cm.