Suroviny
3 banány (cca 240 g) 3 vejce 2 PL sirupu z agave nebo 2-3 PL medu 1 balíček vanilkového cukru 150 g celozrnné špaldové mouky Nominal 6 g kypřícího prášku 1/2 ČL skořice 60 g oleje (6 PL) 40 g vlašských ořechů 40 g ořechů kešu 2 ČL citrónové šťávy citrńová kůra velká špetka soli |
Postup
Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme na jemnou kaši. Je vhodné zvolit dobře zralé banány, aby chlebíčku dodaly svou chuť. K banánům přidáme do mísy celá vejce, olej, sirup z agave nebo tekutý med a vanilkový cukr. Tyto suroviny intenzivně mícháme do vytvoření husté pěny. V jiné nádobě mouku promícháme s kypřícím práškem, skořicí a větší špetkou soli. Postupně přisypeme do banánové hmoty. Přidáme citrónovou šťávu a přistrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Nožem si na hrubo nasekáme ořechy a přidáme je do těsta jako poslední.
Těsto vlijeme do vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme nejprve zvolna (vložíme do trouby vyhřáté na 160°C) asi 20 min. Poté teplotu zvedneme na 180°C a dopékáme cca 35 min. Asi po 30 minutách pečení už chlebíček hlídáme a včas chráníme alobalem jeho povrch.
Krájíme až po dokonalém vychladnutí. Chlebíček je vlhký a vláčný.