Suroviny

300 g celozrnné špaldové mouky Nominal
150 g změklého másla (nebo 
jiného tuku na pečení)
1,5 g kypřícího prášku
80 g bílého jogurtu
2 špetky soli
230-250 g jemně strouhané mrkve
1 kg jablek
cca 100 g rozinek
citrónová šťáva i kůra
skořice
2-3 PL špaldové cereální kaše Nomina 
můžeme přidat vlašské ořechy 
či piniová semínka
na potírání rozšlehané vejce

Postup

Když už jste se rozhodli péct z celozrnné špaldové mouky, určitě rádi vyzkoušíte něco méně obvyklého. Mrkev v těstě používám ráda i do bezlepkových receptů, protože jim dodává vláčnost a přitom se krásně snoubí se sladkou chutí moučníků. Krásným příkladem může být slavný "carrot cake". Toto těsto můžete použít i k přípravě jiných závinů (tvarohových, i slaných) či drobnějších kousků. Dávka odpovídá dvěma závinům na běžný plech.


Pro přípravu těsta nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem. Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Změklý tuk, mouku, jogurt a sůl promícháme, přidáme mrkev a důkladně prohněteme. Poté schováme do sáčku, krabičky či fólie a necháme odležet alespoň 60 minut v chladnu. 


Jablečnou náplň si můžeme připravit podle své chuti. Např. tak, že kilo jablek oloupeme, nastrouháme, ochutíme skořicí, citrónovou šťávou i kůrou, přidáme omyté rozinky a lehce zahustíme špaldovou kaší Nomina.


Těsto vytáhneme z chladničky, rozdělíme na dvě půlky. Rozválíme na tenký plát, poklademe jablečnou náplní. Můžeme přihodit i oříšky. Závin zabalíme a spoje slepujeme rozšlehaným vejcem. Přeložíme na plech a opakujeme i s druhou polovinou těsta. Nakonec oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 25 minut.


Tip: Pokud se vám zdá, že by vám závin s neoslazenými jablky připadal málo sladký, můžete do jablíček přidat trochu vanilkového cukru.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR