Výsledkem tohoto receptu mohou být kakaové cup cakes, jak je znáte, pouze s drobenkou, nebo...když zvolíte vhodnou formičku či větší košíček, můžete získat "květináček se zeminou", do kterého před podáváním "zasadíte" zelenou rostlinku třeba z barevné dekorační hmoty.
Suroviny
130 g bezlepkové mouky Nomix 80 g třtinového cukru 20 g vanilkového cukru 2 vejce M 50 g kefíru 60 g stolního oleje 15 g kakaa asi 8 g kypřícího prášku 160 g strouhané mrkve strouhaná citrónová kůra |
drobenka: 60 g bezlepkové mouky Nomix 40 g másla 30 g moučkového cukru 1 ČL tmavého kakaa 20 g lískových ořechů |
Postup
Vejce, cukr a stolní olej třeme v robotu. Do ušlehané hmoty přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a prosátým kakaem (volíme kakao nepříliš alkalické s čokoládovou chutí). Přidáme najemno postrouhanou mrkev, kefír a kůru z chemicky neošetřeného citrónu.
Drobenku si připravíme tak, že mouku nejprve promícháme s prosátým kakaem. Vybíráme kakao co nejtmavší, aby i drobenka byla co nejtmavší. Pak přidáme cukr a změklé máslo a prsty promísíme. Nakonec vmísíme oříšky, které předem posekáme nožem nadrobno (cca 3mm kousky).
Takto připravené těsto vlijeme do vybraných forem. Na povrch přidáme vrstvu drobenky, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Počítáme s tím, že se nám výška těsta zvedne, těsto zvětší svůj objem. Pečeme zvolna, aby byl povrch co nejrovnější. Podle velikosti formiček (košíčků) nejprve asi 10 minut při 150 °C, poté zvedneme teplotu na 170 °C a dopékáme dalších 10-15 minut.
Kakaový dortík podpořený menším množstvím mrkve je vláčný a chutný.
Tip: Dortíky doporučujeme péct den předem, chutě se krásně propojí.