Suroviny

cca 320 g bezlepkové mouky Nomix
250g měkkého tvarohu
200 g Hery nebo másla
větší  špetka soli (2-2,5 g)
9 g prášku do pečiva
hladká mouka na provalování
(pohanková, kukuřičná)

 

Postup

Mouku nejprve promícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme tvaroh a změklý tuk. Těsto důkladně promícháme (můžeme využít i domácí pícku). Uschováme do mikroténové fólie a necháme cca 30 min. odležet. Poté těsto rozválíme na pruh 4x delší než širší. Prosypáváme hladkou moukou. Pracujeme s citem, netlačíme příliš. Složíme nejprve oba konce do středu a pak zase na polovinu (4 vrstvy nad sebou). Složené těsto znovu rozválíme, tentokrát v opačném směru a na trojnásobnou délku. Složíme na třetiny. Opakujeme ještě 2x. Těsto můžeme použít prakticky ihned, ale můžeme ho uchovat připravené v chladničce i 2 dny (zabalené v mikrotenu).
Výrobky z tohoto těsta před pečením můžeme potírat rozšlehaným vejcem. Spoje při tvarování potíráme vodou nebo rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě cca 210°C. Čas je úměrný velikosti pečiva. Plech závinů (ovocných či slaných) pečeme 20-25 min. Menší taštičky asi 15 min. Slané tyčinky 12-15 min.

 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR