Suroviny
200 g směsi na jáhlové těsto |
300 g vody |
Suroviny na dohotovení: máslo, |
Postup
Ingredience promícháme a necháme asi 10 min. stát. Poté znovu dobře prohněteme. Na lehce pomoučeném povrchu (kukuřičná či pohanková hl. mouka) vyválíme tenké placky (cca 0,2-0,3 cm). Mohou být buď velké jako talíř (přes celou pánev) nebo menší (o průměru 10-12 cm), kterých dáme na pánev více. Placky opékáme na suché rozpálené pánvi. Po upečení uchopíme kleštěmi , vložíme do vroucí vody a ihned vyjmeme.
Dohotovení:
- Horké lokše potřeme horkým máslem a povidly a stočíme
- Horké lokše potřeme máslem, pocukrujeme a posypeme mletým mákem a zatočíme
Tip: Jsou výborné i na slano se směsí dušené zeleniny.