Suroviny

cca 320 g bezlepkové mouky Nomix
250g měkkého tvarohu
200 g Hery nebo másla
větší  špetka soli (2-2,5 g)
9 g prášku do pečiva
cca 200 g mrkve

hladká mouka na provalování 
(pohanková, kukuřičná)

 

Na obalování moučkový cukr
1 balíček vanilínového cukru

 

Postup

Mouku nejprve promícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme tvaroh, změklý tuk a nakonec mrkev nastrouhanou na jemném struhadle. Těsto důkladně promícháme (můžeme využít i domácí pícku). Uschováme do mikroténové fólie a necháme cca 30 min. odležet.  Poté těsto rozválíme na pruh 4x delší než širší. Prosypáváme hladkou moukou (např. kukuřičnou, pohankovou) . Pracujeme s citem, netlačíme příliš. Složíme nejprve oba konce do středu a pak zase na polovinu (4 vrstvy nad sebou). Složené těsto znovu rozválíme,  tentokrát  v opačném směru a na trojnásobnou délku. Složíme na třetiny. Opakujeme ještě 2x.  Tyto "operace" slouží k tomu, aby byly mrkvance po upečení řehčí. Připomíná to přípravu listového těsta. Těsto můžeme použít prakticky ihned, ale můžeme ho uchovat připravené v chladničce i několik hodin (zabalené v mikrotenu). Je-li těsto odleželé, lépe se s ním pracuje.

 

Těsto na pomoučené ploše rozválíme na plát asi 3 mm. Na plech můžeme překládat buď zvolené vykrajované tvary (jako cukroví)- budou pak pravidelné a úpravnější- nebo můžeme na plech přeložit pomocí válečku celý plát těsta, přímo na plechu jej rádlem nebo nožem rozkrájet na malé čtverečky či obdélníčky a trochu je od sebe roztáhnout (stačí 2 mm). 

 

Troubu rozehřejeme na 190-200 °C a pečeme do pěkného zrůžovění (cca 13-15 min). Tvary se uprostřed trochu nafouknou, u krajů pak zůstanou křupavé. Horké je vhodíme do směsi prosátého moučkového cukru smíchaného s vanilínovým. Mrkvance v něm obalíme a přebytečný cukr odstraníme. Můžeme je např. hodit na sítko a cukr "odsít".

 

Náš tip: Pro milovníky skořice doporučujeme co cukrové směsi k obalování přidat pořádnou dávku skořice. 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR