Suroviny

140 g bezlepkové mouky Nomix
20 g hladké pohankové (kukuřičné) mouky
70 g cukru moučka (vč. vanilkového cukru)
70 g ořechů
120 g másla

na máslový krém: bešamel (kaši) z 250 ml
mléka a 30 g kukuřičného škrobu,100g másla,
80-100 g cukru moučka a na dochucení rum,
vanilku, čokoládu apod.

poleva: 1 žloutek, 2 PL cukru krupice a
citrónová šťáva

 

Postup

 

Cukr, mouky, mleté ořechy a máslo dobře prohněteme a necháme odležet v chladnu. Těsto rozválíme na plát asi 3 mm a vykrajujeme. Pečeme při 160°C asi 12 min.

 

Slepovat můžeme buď pikantní marmeládou nebo máslovým krémem např. vanilkovým. Krém si připravíme takto. Dobře utřeme máslo s moučkovým cukrem přibližně v poměru 1:1 (nebo raději méně cukru, pokud chceme méně sladký). Do této hmoty pomalu vtíráme trochu kaše (hustého, vychlazeného pudinku) z mléka a kukuřičného škrobu. Přidáme takové množství, aby nám krém chutnal. Pro vanilkový krém dochutíme vanilkovým extraktem a hlavně rumem. Povrch slepených dortíčků dozdobíme žloutkovou polevou a mandlí  či oříškem.

 

Žloutkovou polevu si připravíme tak, že třeme v mističce žloutek s cukrem a citrónovou šťávou do krásné hladké nakyslé hmoty, kterou potíráme povrch dortíčků.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR