Suroviny
200 g bezlepkové mouky Nomix
1 ks vejce
80 g moučkového cukru
30 g tuku
60 g medu
1/2 PL perníkového koření (skořice,
badyán, hřebíček, anýz, trocha pepře?)
1/2 ČL sody

 

Postup
Oblíbené pečivo s vůní skořice, badyánu a medu dokáže potěšit nejen mlsný jazýček, ale v rukou šikovného pekaře se promění v malé umělecké dílko.

 

Med i tuk rozehřejeme a důkladně promícháme s ostatními ingrediencemi. Těsto pak zabalíme např. do mikrotenu, aby neokoralo, a uložíme v chladnu (nejlépe aspoň do druhého dne).


Těsto rozválíme na dobře pomoučené ploše (je velmi vláčné) na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme tvary. Podsypávát si můžeme třeba hladkou kukuřičnou moukou. Pečeme na plechu (buď s pečným papírem nebo vysypaném) při teplotě asi 160-170°C. Použijeme spodní a horní ohřev, nikoliv horkovzdušný režim, aby se perníčky zapékaly pomalu a postupně. Pečeme asi 12-15 min. (podle velikosti ). Ihned po upečení lehce potíráme rozšlehaným vejcem s trochou vody, aby perníčky získaly lesk. Takto jsou připravené ke zdobení cukrovou polevou. Pokud budeme perníčky potahovat čokoládovou polevou, není třeba je potírat vejcem.

 

Pro inspiraci:
K přípravě cukrové polevy použijeme 140 g moučkového cukru, který přesijeme přes velmi jemné sítko (nebo punčochu), aby neobsahoval velké krystalky, které by nám při zdobení ucpávaly špičku. Cukr ušleháme do pěny s jedním bílkem. Pokud se nám zdá poleva příliš řídká, přidáme trochu cukru. V opačném případě přidáme pár kapek citrónu. Někdo přidává do polevy i trochu škrobové moučky. Polevu naplníme do kornoutku z celofánu nebo jiné zdobičky a ...fantazii se meze nekladou.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR