Těsto (na kulatý plech Ø  28 cm):

250 g špaldové mouky hladké polosvětlé Nominal

3-4 g kypřícího prášku

1 vejce M

80 g změklého másla

75 g cukru krupice (vč. vanilkového)

špetka soli

140 ml mléka

podle chuti i citrónová kůra

Tvarohová náplň:

200 g měkkého tvarohu (NE vaničkového)

1 vejce = 1 žloutek + 1 bílek

40 g cukru (vč. vanilkového)

citrónová kůra

Drobenka:

90 g špaldové mouky hrubé Nominal

80 g špaldové mouky hladké polosvětlé Nominal

50 g cukru moučka (vč. vanilkového)

60 g másla

 Rybíz  

 

Postup:

Všechny suroviny na koláč si připravíme předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Nejprve si přichystáme jednotlivé komponenty koláče. Mouku, cukru a máslo mneme mezi prsty a získáme sladkou drobenku. Rybíz omyjeme, oddělíme jednotlivé kuličky a necháme řádně okapat vodu. Tvarohovou náplň připravíme tak, že třeme žloutek s polovinou cukru, poté přidáme měkký tvaroh a nakonec jemně vmícháme pevný sníh z bílku a zbytku cukru.

Příprava těsta: vejce, cukr a máslo utřeme, do hmoty střídavě přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem a mléko. Těsto nalijeme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Povrch potřeme připravenou tvarohovou náplní, poklademe rybízem a dohotovíme připravenou drobenkou. 

Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C. Teplotu musíme přizpůsobit způsobu ohřevu. Čas pečení také ovlivňuje materiál použité formy (jinak se propéká ve formě keramické, rychleji ve formě plechové.

Náš tip: Drobenku můžete dochutit skořicí. 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR