Suroviny
Těsto:
|
Maková náplň:
|
Tvarohová náplň:
|
Meruňkový kompot |
Postup
Ptáte se, proč velikonoční? Na to určitě přijdete na konci receptu.
Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme. Můžeme přidat i trochu skořice. Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Meruňky necháme na sítku okapat.
Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme buď na vymazaný plech nebo do kulaté formy (několika menších kulatých). Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně, na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát tvarohové náplně, ve tvaru usmaženého vejce (tzv. volského oka). Do středu každého „bílku“ položíme půlku zavařené meruňky. Necháme nakynout.
Pečeme při 170°C asi 25 min (záleží na velikosti formy).