300 g celozrnné špaldové mouky Nominal

70 g celého máku

120 g cukru moučka

250 g másla

2 žloutky

Kůra z 1 citronu nebo 1 lžička sušené citronové kůry

20 g rumu

Dohotovení: povidla nebo rybízová zavařenina, cukr moučka

Postup:

  1. Mouku s mákem, cukrem, máslem, žloutky, citronovou kůrou a rumem rychle rukama nebo v mixéru zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme do druhého dne v lednici odležet.

  2. Těsto necháme 15 minut mimo lednici povolit, poté na pomoučené ploše rozválíme na 3 až 5 mm tlustý plát a vykrajujeme tvary. Počítáme je, abychom měli stejný počet tvarů s otvorem a bez něj.

  3. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 °C 6 až 8 minut dorůžova. Necháme vychladnout na plechu.

  4. Pokud chceme sušenky cukrovat, pocukrujeme jen ty s otvorem, a to ještě před slepováním.

  5. Povidla rozehřejeme a potíráme s nimi sušenky bez otvoru ze spodní strany (tedy té, kterou ležely na plechu). Opatrně přiklopíme pocukrovanými kousky a necháme alespoň pár dnů rozležet.

    Dávka vystačí asi na tři plechy sušenek.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR