Suroviny
315 g bezlepkové mouky Nomix 60 h hl. kukuřičné mouky 200 g másla 150 g moučkového cukru 1 vanilínový cukr 2-4 ČL anýzu 2 PL rumu 1/2 vejce (25 g) 1 ČL citrńové kůry 2 PL citrónové šťávy |
Postup
K Vánocům patří neodmyslitelně vůně a chuť koření. A nemusí to být jen perníčky. Pro milovníky anýzové chuti by mohly být anýzové sušenky.
Anýz dobře rozdrtíme v hmoždíři. Vmícháme do směsi mouk a kypřícího prášku. Změklý tuk chvíli třeme s vejcem a cukrem. Pak přidáme sypké suroviny, rum a strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Necháme asi 1 hod. odležet.
Těsto vyválíme na silnější plát (0,8-1 cm) a z něj vykrajujeme drobné tvary. Jednotlivé sušenky se lehce roztečou. Pečeme při 160 °C 10-12 min. do mírného zrůžovění.